17 Mar 2014

Sakit Sendi, Tulang & Otot..???

Sakit sendi/ tulang memang boleh terjadi, tidak kira peringkat umur, samada tua mahupun muda. Bila sakit sendi, ia pastinya mengganggu pergerakan kita. Betul tak? 

Secara umunya, sendi-sendi manusia terdapat di tulang belakang dan bahagian lain tubuh badan seperti bahu, siku, pergelangan tangan, punggung, lutut, buku lali dan sendi jari kaki serta tangan.

Bagi mereka yang selalu melakukan kerja-kerja berat seperti mengangkat bebanan pasti akan menyebabkan rasa sakit di bahu dan pinggang. Tak ketinggalan mereka yang aktif bersukan sehingga ada yang terseliuh, ligamen terkoyak / terputus akan membuatkan sendi berasa sakit. Malah kadang-kadang kita sendiri akan berasa tidak selesa atau sakit apabila ingin bangun dari duduk, ketika bersolat dan juga sekiranya kita memandu kereta / menunggang motosikal terlalu lama.


Sebab-Sebab Sakit Sendi


Kebanyakan pengidap sakit sendi tidak mempunyai kerosakan terhadap sendi mereka. Kesakitan itu mungkin berpunca dari lapisan tisu luaran, otot, ligamen, sendi atau pangkal saraf. Tulang jarang menyebabkan kesakitan.
Kesakitan ringan mungkin disebabkan oleh terseliuh atau ligamen atau otot yang terkoyak sedikit. Ini boleh disebabkan oleh aktiviti yang berat, mengangkat berat, postur yang tidak elok, kecederaan atau pergerakan tidak betul.

Selain itu, berat badan yang berlebihan juga akan menyebabkan sendi kita berasa tidak selesa dan sakit.


Kurangkan Sakit Sendi Dengan Shaklee

Cara nak atasi masalah ini, boleh cuba SET KESIHATAN SENDI dari shaklee ini yg terbukti selamat dan InsyaaAllah berkesan.

ADVANCE JOINT HEALTH TABLET
·         menyokong keselesaan sendi
·         memelihara tisu penyambung yang sihat
·         meningkatkan kesan kusyen


OMEGA GUARD
·         bertindak sbg pelincir
·         mengurangkan inflamasi akibat sakit sendi


OSTEMATRIX
·         mengandungi kalsium (penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen)
·    mengandungi magnesium (membantu mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang &  menguatkannya)
·        mengandungi Vitamin D (merangsang penyerapan kalsium)

0 comments:

Post a Comment

 
This Template Was Made & Design With Love By Cik Rose Cute. All Right Reserved To Me.